2012/11/20

Space and learning

Our project have been published in the danish book RUM OG LÆRING by Charlotte Ringsmose and Susanne Ringsmose Staffeldt.
This time it´s all about creating effective learning environment in the kindergarten.


2012/10/24

#129

The #129 issue of the romanian "igloo" magazine, presents our kindergartens in Tromsø

2012/10/15

North norwegian architecture for children

Some pupils from Bjerkaker School have been working this week with architecture projects in the north of Norway. Our project in Lofoten was one of them. The occasion is an educational program on architecture based in the architecture exhibition "Små Spor" organized by Michele Widerøe. Read more about the exhibition on the blog:
http://smaspor.blogspot.no/


2012/10/11

Space for kids

Our kindergartens have been published in Dagbladet´s INNE & UTE issue.



2012/10/04

Norway’s day-care initiative: a municipal approach



After this summer's conference Ready, Steady, Go, organised by OECD / CELE and World Bank Gisle has been asked to contribute with an article for the OECD Centre for Effective Learning Environments (CELE). The article was written by Gisle together with Beate Németh from the Municipality of Tromsø and has been published in the fall issue of CELE journal. In the article they address Tromsø´s approach to the increasing need of places in day care centres. One of our projects, Sommereng Kindergarten, is used as a case study.
You can download the article as a pdf here.

2012/08/24

Ко́льский полуо́стров


Gisle is travelling the roads of Kola..

2012/06/24

good, old news

Skarsfjord cabin in today's Dagbladet

2012/06/22

Kiruna 2.0

As part of a team together with Ecosistema Urbano, Kristine Jensen, Ljusarkitektur and Atkins we are prequalified in the competition on the new Kiruna.

Glänta goes north

The latest issue of swedish journal Glänta addresses the new Arctic - Gisle&Magdalena are contributing with an article, För en ny arktisk mytologi.

The Architectural Award for Northern Norway 2012

The Architectural Award for Northern Norway was this year not given to a spesific building, but to an entire building tradition.  The jury awarded the bealljegoahti and the lavvú (traditional sami housing contructions).

foto: Åse Pulk/NRK


Sami Parliament's Cultural Affairs Department (represented by Sunniva Skålnes) received the award on behalf of all those who keep the sami building tradition alive.




The jury describes the bealljegoahti and the lavvú as an architecture that is never outdated, developed out of respect for the landscape through material optimization and ingenuity, with strong traditions and in constantly transformation.

See full press release (in Norwegian) and links below


PRESSEMELDING - NORDNORSK ARKITEKTURPRIS 2012
Nordnorsk arkitekturpris for 2012 gis til et tradisjonelt og levende arkitektonisk konsept. En arkitektur som er klimasmart og energieffektiv, som har rom for improvisasjon, og som i sine forskjellige former kan være både permanent og temporær. En arkitektur som alltid er i tiden, utviklet i respekt for landskapet gjennom
materialoptimalisering og oppfinnsomhet, med sterke tradisjoner og i stadig transformasjon. En arkitektur som bærer en viktig del av vår landsdels identitet og historie på sine raier.

Juryen er stolt over å tildele Nordnorsk arkitekturpris for 2012 til lavvoen og den samiske gammen. En arkitektur som er ytterst funksjonell og spirituell og som forteller tusenårige historier.

Lavvoen som er beregnet på reise og som har fått sin renessanse de senere årene, er en teltkonstruksjon tilpasset nomadisk livsform. Den er utviklet og utprøvd gjennom generasjoners erfaring med det midt- og nordskandinaviske og det nordvestrussiske klimaet. Lavvoen er et sofistikerte uttrykk for hvordan man her kan skape en komfortsone med minimalt forbruk av energi og materialer. I tilegg til lavvoenes
arkitektoniske egenverdi, er den et viktig symbol på samenes kamp mot undertrykking. Lavvoen foran Stortinget under sultestreiken 1979 ble et omdreiningspunkt for Altasaken som vekket den norske majoritetsbefolkningen i forhold til at samiske rettigheter ikke var respektert. De 15 samiske personene som
tok i bruk maktens byrom i hovedstaden som utropssted, var med på å redde de samiske bygningstradisjonene for ettertiden.

Den samiske gammetradisjonen er kalt krokspærregammen- bæl’lje-goatte. Kroksperregammen er bygd av krumvokste bjørkesperrer, som spenner fra golvet til takåsen, utvendig er gammen kledd med never og torv. Det samme bæresystemet, men i slankere utgave er brukt i samenes store telt. Både gammen og teltet med denne konstruksjonen blir av samene kalt bæl´lje goatte. Lávvu er enklere konstruert med lange teltstenger, tre av dem med kløfter. Kroksperregammen har rund eller oval plan og form, mens lavvoen har rund plan og kjegleform. Ildstedet med røykåpningen i taket ligger i sentrum. Det runde rommet er et mikrokosmos av orden og mening, nyansert og spesifikt i forhold til brukskvaliteter. Et sosialt rom som det er godt å oppleve
og viktig å ta vare på og beholde kunnskapen om.

Sametingets kulturminneavdeling har som spesialfelt å forvalte samisk byggetradisjon, de favner bredt og juryen ser dem som naturlig mottaker av prisen. Det er viktig å understreke at denne prisen går til alle dem som har holdt, holder, og kommer til å holde disse bygningsformene i bruk og i hevd. De som bigger gammer og setter opp lavvoer, som bruker dem og inviterer med sine venner.

Prisen går ikke til en spesifikk bygning, men til en hel bygningstradisjon. Derfor erstattes den sedvanlige bronseplaketten med en serie transfermerker til å strykes på lavvoduker og kort til å festes i gammer.

Nordnorsk arkitekturpris for 2012 oppfordrer vårt eget fagmiljø til å ta på alvor betydningen av de samiske kulturene, og synliggjøre dem i våre offentlige rom. Å skape rom hvor vår doble kulturarv kommer til utrykk, gjennom et større spenn av romlige konsepter, språk og møteplasser. Samfunnet vårt bærer ennå
spor og sår etter fornorskningspolitikken som varte i 120 år. Like under huden på den nordnorske befolkningen, ligger besteforeldregenerasjonens tap av kultur, og motsetninger som ble skapt av en hard assimileringspolitikk. Vi som stand kan bidra til å forskyve de holdningene som fremdeles gjør seg gjeldende i nordlige kulturkollisjoner.

Lavvoen og gammen representerer kunnskap og verdier vi fortsatt har bruk for!


Prisen deles ut under Nord-Norges Arkitektforenings årsmøte på Drivloftet i Tromsø.

Nordnorsk arkitekturpris deles ut årlig til prosjekter med spesiell referanse til, og av betydning for, nordnorsk historie, kultur og omgivelse.

Juryen har bestått av Kjerstin Uhre, Viggo Ditlevsen og Berit Steenstrup.







2012/06/14

små spor



15.06.2012 - 19.08.2012

Små Spor er produsert i regi av Michele Widerøe og Nord-Norges Arkitektforening og er en tilleggsutstilling om lokale arkitekter som vil gå parallellt med Nasjonalmuséets vandreutstilling “SPOR. Norsk arkitektur 2005–2010”. Små Spor ønsker å bidra til å holde liv i mye av det som har oppstått gjennom NALs 100-års markering og bidra til et varig engasjement for arkitektur i Nord-Norge.

Små Spor ønsker å skape et varig og mer kompetent engasjement for arkitektur og landskapsarkitektur i Tromsøs befolkning. Utstillingen vil presentere nordnorske prosjekter til lokalbefolkning og tilreisende og der igjennom øke fokus på arkitekter i landsdelen.

De senere årene har det vært et økende fokus på arkitektur, blant annet gjennom arrangementer lokalt og nasjonalt, gjennom utstillinger og andre arrangementer. Utstillingen “SPOR. Norsk arkitektur 2005–2010” som er produsert av Nasjonalmuseet i Oslo, presenterer et utvalg av det beste som norske arkitekter har produsert i de siste 5 årene. Men Nord-Norge er kun representert med to prosjekter

Nord-Norges arkitektforening vil bruke anledningen til å vise lokale arbeider, små ”perle” prosjekter som viser kvaliteter i nordområdene. En oppdagelsesferd i det som finnes i nord. Vi håper dette kan være med på å vise kvalitetene i nordområdene.

Prosjektene Små Spor skal vise er:
Passivhus, Tromsø (Steinsvik arkitekter) Nordnorsk arkitekturpris 2007
Sykkelskur, Austvågøy (70°N arkitektur as) Nordnorsk arkitekturpris 2008
Rasteplass, Vestvågøy (70°N arkitektur as) Nordnorsk arkitekturpris 2008
Ungdomshuset Straumanstua, Kleppstad (Jarmund / Vigsnæs AS Arkitekter) Nordnorsk arkitekturpris 2009
Hamsum Senter, Hamarøy (Steven Holl architects) Nordnorsk arkitekturpris 2010
Lofoten Kulturhus og Thon Hotell, Svolvær (A3 arkitekter) Nordnorsk arkitekturpris 2011
Strandgata 22, Tromsø (Code: arkitekter).
Helleristinger, Kirkely (Kjersti Jenssen Arkitektkontor)
Parkeringstunt, Bodø (flere arkitekter)
Verdens minste Hotell, Kirkenes (Rintala Eggertsson architects)
Vulkana, Tromsø (Rintala Eggertsson architects)
Sabetjohk bru, Birtavarre (Ghilardi+Hellsten Arkitekter)
Sol og Vindhus, Trondenes (Arkitekt Jim Myrstad as)
Åpne Tanker, Hammerfest (arkitekter: Ingrid Neeraas Dahl og Christoffer Imislund)
Fuglekikkerskjul og vindskjul, Hornøya (arkitekter: Tormod Amundsen og Elin Taranger)

ecosistema urbano @ NAF

Tid/sted:
Drivloftet, 3. etasje mot sjøen, torsdag 14/6

Program:
Årsmøte 2012 (kun for medlemmer) kl. 18:00
Utdeling av Nordnorsk Arkitekturpris 2012 kl. 20:00
Festforelesning (åpen for alle) kl. 20.30

Årets festforeleser er Ecosistema Urbano (Madrid) v/ Belinda Tato

Om Ecosistema Urbano

Ecosistema Urbano er et innovativt kontor fokusert på forståelse
av byen som et komplekst fenomen, fra et felles synspunkt mellom
urbanisme, arkitektur, ingeniørfag og sosiologi. De liker å definere
sitt interessefelt som “kreativ urban bærekraft”, som betyr at
de prøver å reagere på dagens situasjon gjennom innovasjon,
kreativitet og helhetlig handling.

Ecosistema Urbano (EU) har mottatt mer enn 30 utmerkelser
siden år 2000, og patnerne underviser og foredrar ved de mest
prestisjetunge institusjoner over hele verden (Harvard, Yale, RIBA,
Tongji, Iberoamericana m.fl). I løpet av de siste fire årene har
arbeidet deres blitt dekket av mer enn 90 medier fra over 30 land,
og utstillinger av prosjektene deres har blitt vist på universiteter og
institusjoner i mer enn 25 land.

For øyeblikket jobber EU med et urbant forslag til Stortorget på
Hamar, Norge, hvor en bred deltakelses- og nettverkdesignprosess
har vært gjennomført høsten 2011 kalt Dreamhamar. Gjennom 4
måneder holdt kontoret åpent et “Laboratorium” i en bygning ved
siden av Stortorget hvor det ble arrangert verksteder, foredrag og
utstillinger for å involvere innbyggerne i bruk og redesign av torget.
I tillegg ble ulike arrangementer gjennomført og installasjoner
bygget som en del av den offentlige samtalen.

2012/05/28

Ottawa people

From our final review at Azrieli School of Architecture & Urbanism, Carleton University, Ottawa: Elena, Angella, professor Roger Connah, Kanchan, Maysan, guest critics Inderbir Riar & Morgan Ip, Hailey, guest critic Claudio Sgarbi with Gisle (and H+E+A), Ken, Shirley, Robin, Krista, Narae, Steph, Magdalena, Martine.

ready, steady, go!

We are back from Ottawa, Havana and Munich but leaving for Gothenburg, Trondheim, Moscow, Bologna/Reggia Emilia and Nordreisa this week.

2012/04/27

Villa in ArkitekturN


Our villa in Jonas Lies gate, Tromsø, is presented in the Norwegian review of architecture 02/12


STEDER i LANDSKABET


 

Two of our National Tourist Routes projects are presented in Danish publication "Steder i Landskabet", an initiative by Realdania

2012/04/23

Surmount


Our housing projects at Strandkanten are presented in Chinese publication Surmount, Style + Copy, March 2012
















2012/03/29

If you happen to be in Havana...!


..check out this exhibition. Michele has brought nordic architecture to Cuba.




2012/03/20

Two-day workshop in architecture for children in 7th grade

This Thursday and Friday, Michele and Stine helped the NAL Academy to organize a two-day workshop in architecture and planning at the Slettaelva elementary school in Tromsø. The workshop was part of "Den kulturelle skolesekken" ("The Cultural Rucksack"), a national programme for art and culture provided by professionals in Norwegian schools. 
The workshop was a success! The students had fun and were very enthusiastic
... but only one would consider becoming an architect..!



2012/03/12

Forum Lecture

Tonight Gisle gives a Forum Lecture at the National Gallery of Canada.

2012/03/05

slices through space

We are now started with the students at Azrieli School of Architecture & Urbanism in Ottawa - follow our studio developing at Slices Through Space.

2012/02/16

Visitors at the office!

Around 50 students and five teachers from AHO and EPFL (Lausanne) visited us on February 15.
They were on a studytrip to Northern Norway and Spitsbergen in relation to the semester course "Studio for production of architecture - a territorial and architectural constitution of Barents Sea". 
Gisle gave a lecture on "Planning on the edge of the melting ice".

Thanks for the visit!


2012/02/01

PKN#13 - Celebrate your city

PechaKucha Night Tromsø #13 is to be held at Kurant Thursday 23 February, as a part of the Global Cities Week.
If you would like to be one of our presenters please send us a message with an idea of what you would like to talk about!

2012/01/31

70°N worldwide

70°N will this winter and spring be found on a multitude of latitudes and longitudes. Right now some of us are at:
12°S / 28°E
55°N / 12°E
60°N / 10°E
43°N / 03°E

and soon some are leaving for:
23°N / 82°W
45°N / 76°W
40°N / 74°W
39°N / 03°E
48°N / 12°E
56°N / 38°E

Maybe we'll meet, somewhere!

office of the month

70°N is office of the month in issue 01/2012 of Arkitektnytt.

2012/01/27

Territorial Practices - thanks!

Karl Otto Ellefsen, Janike Larsen, Peter Hemmersam

Knut Eirik Dahl, Aileen Espíritu, Arnfinn Jørgensen-Dahl

Natalia Kolesnik, Ánde Somby, Svein Harald Holmen

Lola Sheppard, Bjørn Gunnarsson, John Palmesino

Gislunn Halfdanardottir / Mathias Kempton, Neven Fuchs- Mikac / Torunn Stensheim, Gisle Løkken

2012/01/25

Territorial Practices - tomorrow

The new and upadated poster:

2012/01/13

Territorial Practices

The Landscapes in Change conference we organized during last year's Arctic Frontiers will be followed up. This year in collaboration with AHO the side conference on planning, landscape and architecture is called Territorial Practices and takes place 26 January at Tromsø University.
The main conference theme this year is Energies of the High North, taking place 22 - 27 January 2012, Tromsø - more info and registration: Arctic Frontiers